sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

"Alku työn kaunistaa, lopussa kiitos seisoo"

Esikoiseni rakas opettaja jäi ansaitulle eläkkeelle ja koulunpäättäjäisissä halusimme häntä muistaa...
Mikä sen sopivampi kakku pitkäaikaisen opetustyön tehneelle kuin aapinen. Monille meille tuttu aapiskirja on tietenkin Aarni Penttilän Aapiskukko.
Kakkupohjana 2 kpl kääretorttupohjia. Täytteenä soseutettua mangoa ja persikkaa sekä kerma-sitruunarahkavaahtoa. Kuorrutus sokerimassalla.
Kirja kasattiin kääretorttulevyistä, hedelmäsoseesta ja kermarahkavaahdosta. Täytön jälkeen kakun päälle leikkuulauta ja hieman painoa jotta pinnasta tulee mahdollisimman tasainen. Sillä aika askartelin aapiskukon ja jätin sen odottamaan koristeluvaihetta.

Kakkupohjan alle sujautin suikaleet sinistä sokerimassa, ikäänkuin takakanneksi. "Sivut" valkoisesta sokerimassasta ja sinisestä sokerimassasta kansi päälle.
Sitten vain koristelemaan. Siinä olikin yön pikkutunneille pientä kivaa näpertelyä kun yritin parhaan taitoni mukaan noudattaa alkuperäistä fonttia ja askartelin AAPISKUKKO-tekstin. Mutta vielä tuntui siltä, että jotain puutuisi...
KIITOS MERJA! Herkullisia eläkepäiviä!

Pienen pieni veturi aamulla kerran..

Keväällä valmistuvien joukossa oli huhtikuussa myös veturinkuljettaja ja kakun aiheena luonnollisestikin juna...
VR on siirtynyt vihreään väriin ja sitä mukailtiin myös alla olevassa Pendolino-kakussa.

 Kakku on noin 25 hlölle.
 Kakkupohja on paistettu yhtenä kappaleena n. 24x37 cm suorakaidevuoassa, 8 munan versiona. Paiston jälkeen pohja pitkän sivun suuntaisesti kahtia ja halki, jotta kerroksia saatiin enemmän.
Sisällöksi kakku sai mansikka-kerma-rahkavaahtoa.
Kostutus sitruunamehulla.
Kun kaikki kerrokset oli kasattu, oli vuorossa pendoliinon muoto kakkupohjaa veistellen.

Kuorrutuksessa on käytetty värjättyä ja värjäämätöntä sokerimassaa. Vihreät koristukset on maalattu junan kylkeen pastavärillä.

Tätä kakkupohjaa varten ostin ihan ihkauuden suorakulmaisen vuoankin. Kun se 8 munan kakkutaikina oli siinä vuoassa ja menossa uuniin, niin ...tadaaaa!!! Vuoan rivat otti luukkuun kiinni :D. Ei siis aina mene täälläkään kuin Strömsössä. Jänskätyksellä seurasin kakun paistumista, uunin luukku n. 1cm auki, vaan hyvin paistoi... paiston jälkeen muovasin vuoan uuteen uskoon, nyt mahtu uuniin ;).

Pääsiäismunakakku

Pääsiäinenkin oli jo joku aika sitten, kakkukuva tulee nyt. Munat kuuluvat olennaisesti pääsiäiseen, eikä ollut tämäkään kakku aivan munaton. Sen lisäksi että se oli 5 munan kakku, oli ulkomuotokin kovin munamainen.
Pohja on paistettu normaalisti pyöreässä kakkuvuossa ja kun kakkua aletaan kasata, voi siitä veistellä mieleisensä mallisen.

Täytteenä kakussa on sauvasekoittimella säilyke mangoista ja persikoista tehtyä sosetta, sekä toisena täytteenä sitruunamehulla ja sokerilla maustettua kerma-rahkavaahtoa. Kuorrutus perinteisellä kermavaahdolla.

Ja kun kyseessä on pääsiäinen, eikä muita munia tullut maalattua, niin tämä munakakku sai senkin edestä koristelua osakseen.
Keltaiset "gerberat" nypläsin omin pikku kätösin, kun eihän miulla mitään muotteja ole :). Vihreät rönsyt on värjättyä kermaa.