tiistai 24. maaliskuuta 2015

Mokkasydän


Britannian parhaat leipomot 1.kauden jaksosta bongasin hyydykekakun (siinä vadelmainen), josta sovitin oman muunnokseni miehen syntymäpäiville. 

Kakku tehdään hyydytetyn kakun lailla, mutta pohja tehdään kääretorttupohjasta tms.. Itse tein Savoy-pohjan ohjeella, pinnalle ripottelin suklaan ja pistaasipähkinän muruja. Paistoin kaksi pyöreää pohjaa ja yhden neliskanttisen, kääretorttupohjan omaisen pohjan, josta leikkasin tuon reunapalan.
Pyöreät pohjat paistetaan myös pellillä, paksuus kääretorttupohjan luokkaa.


Kakku kootaan irtopohjavuokaan niin että ensin asetellaan reunaa kiertävä kakkupohja, ja vuoan pohjalle pyöreä kakkupohja. Sisäänsä tämä kakku sai mokkamousen ja suklaamoussen. Kerrosten väliin toinen pyöreä kakkupohja. Koristeeksi suklaamaissipalloja ja lumipallo-makeisia, sekä pistaasirouhetta.

Suklaamousse:

Suklaamousse

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 100 g tummaa suklaata
    Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset yksi kerrallaan sulaan suklaaseen. Sekoita sitten suklaaseos kermaavahdon kanssa.
  • Mokkamousse:
    200 g tuorejuustoa (vanilja)
    4 dl kermaa vaahdotettuna
  • kahvia (murukahvia 0,5 dl kiehuvaa vettä)
  • 1-1½ dl tomusokeria
  • 4 liivatelehteä, liotetaan kahviin

Toinen versio tästä kakusta vadelmaisena. Välissä vaniljamousse ja vadelmamousse. Koristeena marenkeja ja suklaata.
"Vadelmamousse (Maku):
  • 250 g                vadelmia
  • 2 kpl
  • 2 rkl






  •   2 rkl                limettimehua

  • Kiehauta kattilassa vadelmat ja sokeri. Keitä keskilämmöllä muutama minuutti. Purista vadelmat liemineen siivilän läpi ja lusikalla päältä painaen. Anna jäähtyä.
    Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Voit jatkaa pesemättä vatkaimia.
    Vaahdota kerma toisessa kulhossa. Sekoita joukkoon rahka, jäähtynyt vadelmasose ja tomusokeri.
    Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna limettimehu kattilassa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet kuumaan mehuun.
    Anna liivateseoksen hieman jäähtyä, ja lisää se ohuena norona vadelma-kermaseokseen. Lisää valkuaisvaahto varovasti nostellen. Nosta seos tunniksi jääkaappiin, jotta mousse hieman jämäköityy."

Ei kommentteja: