perjantai 30. elokuuta 2013

Calvados-omenapiirakka


Miehen toive oli että jotain herkullista kahvileipää pitäisi työpaikalle viedä kesälomatuurauksen viimeisen työpäivän kunniaksi. Omenakausi parhaimmillaan niin tottakai ajatuksena tehdä jotain omenasta. Mutta ei mitään perinteistä pullapohjaista omenapiirakkaa...ei...(taitaa nuo karjalaiset perinneherkut olla ainoat joita en suostu tuunaamaan, johonkinhan se raja on vedettävä).
Eilen tarttui kaupasta mukaan tuorejuustoa ja kermaa, ok, piirakka alkai hahmottua, mutta vielä nukkumaan mennessä en ollut aivan varma mitä teen... Tästä tulikin sitten kolmen eri reseptin kokoelmapiirakka. Pitihän miehen lahjaksi saama calvadoskin saada hyötykäyttöön.

Calvados-omenapiirakka tuhdilla marenkikuorrutteella
24 cm irtopohjavuokaan (vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla, voitele ja korppujauhota vuoka)
pohja (jenkkien sitruunapiiraan resepti):
150 g voita (leivontamargariinikin käy)
4,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vettä
Sekoita kuivat aineet huoneenlämpöiseen rasvaan, lisää lopuksi vesi ja tee massasta tasainen. Levitä vuoan pohjalle ja reunoille (n. 3 cm). Nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aseta taikinan päälle leivinpaperiarkki ja kaada päälle n. 3 dl kuivia herneitä tai riisiä painoksi (reunat eivät pääse valahtamaan uunissa alas). Paista pohja herneiden/riisin kanssa 15 min  alimmalla ritilätasolla. Ota sen jälkeen painona ollut leivinpaperi herneineen pois ja paista pohjaa vielä 5 min. Paiston aikana ehdit valmistaa täytteen.

Omenatäyte (Calvados-omenat):
4-6 omenaa (riippuen koosta)
30 g voita
3 rkl sokeria
2 tl vaniliinisokeria
3 rkl Calvadosta
Kotimaiset omenat kun kyseessä, niin poista siemenkodat ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Lisää pannulle rasva ja kun pannu on kuuma niin lisää pannulle omenat, sokeri, vaniliinisokeri ja calvados. Sekoittele omenakuutioita ja paista ne puolikypsiksi.

Juustotäyte:
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa
4 keltuaista (valkuiaiset menee marenkiin)
1½ dl sokeria
1-2 rkl sitruunaa

Erottele munista keltuaiset, valkuaiset säästetään päälle tulevaan marenkiin. Lisää tuorejuusto, kerma ja sokeri, sekä sitruunamehu ja sekoita ainekset tasaiseksi massaksi  (onnistuu ihan käsivispilällä, ei tarvitse vatkata sähkövatkaimella).
Kaada pohjan päälle ensin juustotäyte, ja sen pinnalle omenakuutiot. Paista 200 asteessa alimmalla
ritilätasolla 10-15 min. 


Marenkikuorrute:
4 valkuaista
1½ dl sokeria

Vatkaa valkuaiset kuivassa ja puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon pikkuhiljaa, samalla sekoittaen, sokeri. Jatka vielä vatkausta kunnes marengista tulee tahmeaa.
Nostele marenkiainesta lusikalla omenapiirakan päälle  ja laita piirakka takaisin uuniin 10 minuutiksi (Kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Piiras on herkullisinta hieman jäähtyneenä!

Vinkki 1. Resptiä voi versioida niin, että tuplaa omenatäytteen määrän ja jättää juustotäytteen kokonaan pois. Siinä tapauksessa omenatäyte ladotaan suoraan "esipaistetun" pohjan päälle ja marenki ladotaan suoraan omenatäytteen päälle (jää välipaisto pois). Nyt piirakkaa tarvitsee paistaa enää 10 min, että marenki muuttuu kauniin ruskeaksi ja herkku on valmis.

Vinkki 2. Jätä marenkitäyte pois ja tee omenainen juustopiiras. Paistoaika juustotäytteellä n. 30 min, kunnes se on hyytynyt, mutta ei vielä halkeile.

Vinkki 3. Nopeaakin nopeampaa herkkua saa kun valmistaa Calvados-omenatäytteen ja nauttii sen vaniljajäätelön kera ;). NAM!

Ei kommentteja: