tiistai 26. maaliskuuta 2013

Synttärikemut


Perhoskeksit
(munaton, laktoositon)
200 g Sunnuntain laktoositonta margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja

ruskeisiin kekseihin laitoin vähän vähemmän vehnäjauhoja ja tilalle kaakaojauhetta 3 rkl

Kuorruteena tomusokerikuorrute
(sitrushedelmäallergisille kuorrute pelkkän veteen)


 Suklaakakku vadelmatäytteellä
24 cm ja 18 cm vuokiin
tein 9 munan pohjan jonka jaoin vuokiin ja paistoin samalla kertaa.

Täytteeseen meni (molemmat kakut samalla täytteellä)
6 dl kuohukermaa
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
0,5 l pakastevadelmia
n. 1dl sokeria
5 liivatelehteä 
tilkka sitruunamehua


Moniallergiselle vieraalle tarjottiin 
oma munaton ja sitrushedelmätön leivos.
Perhospikkuleipien taikinasta tehtiin 
pyöreällä leivosmuotilla keksejä.
Keksipohjien väliin 
hyydytettyä vadelmamoussea
(2 annosta):
2 dl kermaa
½ pkt tuorejuustoa
2 liivatelehteä,(kiehautetaan tilkassa vettä)
1 dl pakastevadelmia

koristeena kermavaahtoa ja sokerimassaperhosia.

Täytteenä olisi voinut käyttää kakun täytettä(ilman sitruunamehua), mutta olin niin uupelossa jo kakkuja täyttäessäni että unohtuivat koko leivokset...

Toiseen kakkuun pääsin testaamaan sokeripitsiä eli Sugarveiliä.

Savulohipiirakka


Savulohipiirakka

pohja:
200 g leivontamargariinia
1 porkkana raastettuna
2 dl juustoraastetta
1 tl leivinjauhetta
½tl suolaa
2 ½ dl KARU- pikakauraruishiutaleita
2 dl vehnäleseitä
2dl hiivaleipäjauhoja

Sekoita jauhot keskenään, lisää seokseen leivinjauhe ja suola. Nypi margariini, juustoraaste, porkkanaraaste sekä jauhot. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun 24x35cm vuokaan (puolikas taikina riittää normaaliin piirakkavuokaan, halk. 24cm). Paista pohjaa 200 asteessa n. 10 min.

Täyte:
400 g lämminsavulohta
1 prk feta-/salaattijuustokuutioita
250 g mini-/kirsikka-/miniluumutomaatteja
punasipulia

"Kuorrute": 
2-2½ dl emmentail-ruokakermaa
3 kananmunaa
n.150g (2dl) mozzarella-juustoraastetta
mustapippuria
Lisää täyte pohjan päälle. Sekoita kerma, kananmunat ja pippuri. Kaada seos vuoan päälle ja lisää pinnalle juustoraaste. Paista 200 asteessa n. 20 min, kunnes juusto on kauniisti ruskettunut. 



maanantai 25. maaliskuuta 2013

Heitä kakkuun pippurii...

Viikko sitten tein johtoryhmän kokoukseen vaihteeksi suolaista tarjottavaa, eli mustapippurituorejuustokakun.

Alkuperäinen resepti löytyy LU:n sivuilta nimellä Pippurinen juustopiiras.

Mie tein kakun seuraavilla aineksilla ja määrillä:
irtopohjavuoka, halkaisija 24cm

200 g X-tran digestive-keksejä
100 g voita
hyppysillinen cayene-pippuria

Täyte:
2 pkt (á 125g) Castellon mustapippurijuustoa
2 dl kermaa
350 g ranskankermaa
4 liivatetta
tilkka vettä liivatelehtien kiehauttamiseen

tarjoiluun: aprikoosihilloa

Kuumenna kerma kattilassa ja lisää siihen juustot. Anna juuston sulaa miedolla lämmöllä. Kun seos on tasainen, lisää joukkoon ranskankerma. Kiehauta vesi ja liota siihen liivatelehdet. Lisää liivate juusto-kermaseokseen samalla hyvin sekoittaen. Kaada seos keksipohjan päälle vuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään 3-4 h. Tämän voi mainiosti tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi. Tarjoillaan aprikoosihillon kera hyvässä seurassa.

Tartu puikkoihin

Tänä talvena on tullut neulottua enemmän kuin monena viime vuotena...
Nuorempana tuli neulottua yleensä syksyisin, kun ilmat alkoivat viiletä. Silloin piti saada uudet lapaset käpäliin. Miehän olen niin vannoutunut lapasaddikti, että talvisin en muita käsineitä käytä (paitsi hiihtäessä) kuin lapasia. Jos on enempi pakkasta niin pannaan useampi lapanen päällekkäin ja taas mennään.
Saanen esitellä talven tuotoksia:
Pohjois-Karjalan lapaset äidille syntymäpäivälahjaksi. Oikea väritys olisi hieman tummempi ja harmaampi ruskea (luulen).

 Sitten jo aiemmin nelulottuja lapasia Kainuun kukkalapasten mallia mukaillen.
Isommalle neidille pinkillä pohjalla ja pienemmälle mustalla pohjalla (ei kuvissa). Nämä on oikeasti jämälangoista koottu...
 Tyttären kaverille lapaset 9-v synttärilahjaksi. Koska minusta lapaset ovat vain yksinkertaisesti parempi vaihtoehto kuin kaiken maailman muoviroina... Punainen lanka on Novitan Nostalgiaa.



Omat pakkaslapaset myös Kainuun kukkalapasen mallia hakien...Sopii hyvin turkoosin kuoritakin kanssa ;).
 Lapaset on olleet jo kovassa käytössä kuvanottohetkellä, joten siitä hieman vanuttunut ulkomuoto. Lankana käytin Novitan Seitsemän veljestä-lankaa.












Ja viimeisiin lapasiin hain  mallia Keski-Pohjanmaan Pohjantähti-lapasista.















Lapaset mallit olen hakenut netistä, konkreettisia ja oikeaoppisia kuviomalleja minulla ei ole käytössäni ollut, että jos joku tästä mielensä pahottaa... Periaatteena on ollut tehdä lämmintä ja hyvää ja mieluiten käyttää jo olemassa olevat lankakerät, kuin ostaa kalliita  lankapaketteja ohjeineen.

lauantai 9. maaliskuuta 2013

Pyörät ne pyörivät ympäri....


Joensuulaiselle rengasmyyjälle 50-vuotis syntymäpäiville autonrengaskakku.
Tarkemmin kuvailtuna rommi-kirsikka-kitkarengas alumiinivanteella...vai miten se oli?

Sisuksiinsa kakku sai 2kpl savoiji-pohjia kaakaolla.
Täytteeksi kirsikkahilloa sekä rommikermavaahtoa,
 kostutus rommilla maustetullasokeriliemellä.
Päälle voikreemiä ja sokerimassaa.


Hyvää ja toivottavasti maukasta syntymäpäivää!

Karjalasta kajahtaa....

Vuosi sitten tuli opeteltua oikean ruisleivän teon salat. Kiitos äidilleni!
Kyllä se vaan on mukava kun leivän paistamisesta leviävä tuoreen ruisleivän tuoksu täyttää lähitienoon.
Ja kun lämpimälle leivälle levittää oikeeta voita...siihen ei muuta tarvita.

Hiihtoloman alkajaisiksi tein vatruskoita...tosin suolaa ois saanu olla perunamuusissa enempi, jotta maku olisi vastannut odotuksia. Mutta syötyähän nuo tuli. Eli näissä on sisällä pelkkää keitettyä riisiä. Kuori on muussattua perunaa (n. 1kg), vehnäjauhoja (1dl), muna (1kpl) ja suolaa sekä keitinveteen että vielä muussatessa. Kun ns. pohjataikina on jäähtynyt sen verran että sitä kärsii käsitellä, taputellaan muusista kämmenen kokoisia kakkaroita. Kakkaran toiselle puolikkaalle levitetään n. ruokalusikallinen riisiä ja käännetään kakkaran toinen puoli riisin päälle, että paketista tulee puolikuun muotoinen. Painellaan reunat yhteen. Voidellaan Vatruskat munalla ja paistetaan 200 asteessa niin että pinta nätisti ruskistuu. Sitten vain voidellaan voilla (+ripaus suolaa) ja herkutellaan. Näitä voipi tarjota munavoinkin kera, mutta menevät kyllä kaupan ihan voideltuinakin. (pitääkin taas tehdä pitkästä aikaa...)