lauantai 9. maaliskuuta 2013

Karjalasta kajahtaa....

Vuosi sitten tuli opeteltua oikean ruisleivän teon salat. Kiitos äidilleni!
Kyllä se vaan on mukava kun leivän paistamisesta leviävä tuoreen ruisleivän tuoksu täyttää lähitienoon.
Ja kun lämpimälle leivälle levittää oikeeta voita...siihen ei muuta tarvita.

Hiihtoloman alkajaisiksi tein vatruskoita...tosin suolaa ois saanu olla perunamuusissa enempi, jotta maku olisi vastannut odotuksia. Mutta syötyähän nuo tuli. Eli näissä on sisällä pelkkää keitettyä riisiä. Kuori on muussattua perunaa (n. 1kg), vehnäjauhoja (1dl), muna (1kpl) ja suolaa sekä keitinveteen että vielä muussatessa. Kun ns. pohjataikina on jäähtynyt sen verran että sitä kärsii käsitellä, taputellaan muusista kämmenen kokoisia kakkaroita. Kakkaran toiselle puolikkaalle levitetään n. ruokalusikallinen riisiä ja käännetään kakkaran toinen puoli riisin päälle, että paketista tulee puolikuun muotoinen. Painellaan reunat yhteen. Voidellaan Vatruskat munalla ja paistetaan 200 asteessa niin että pinta nätisti ruskistuu. Sitten vain voidellaan voilla (+ripaus suolaa) ja herkutellaan. Näitä voipi tarjota munavoinkin kera, mutta menevät kyllä kaupan ihan voideltuinakin. (pitääkin taas tehdä pitkästä aikaa...)




Ei kommentteja: